was successfully added to your cart.

All Posts By

Dr.MKN-MGR

The Reason We Decided to Change Locations

By | Business | No Comments

S eparated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth. Even the all-powerful Pointing has no control about the blind texts it is an almost unorthographic life One day however a small line of blind text by the name of Lorem Ipsum decided to leave for the far World of Grammar. The Big Oxmox advised her not to do so, because there were thousands of bad Commas, wild Question Marks and devious Semikoli, but the Little Blind Text didn’t listen. She packed her seven versalia, put her initial into the belt and made herself on the way. l using her.Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.

But nothing the copy said could convince her

and so it didn’t take long until a few insidious

Copy Writers ambushed her

The Big Oxmox advised her not to do so, because there were thousands of bad Commas, wild Question Marks and devious Semikoli, but the Little Blind Text didn’t listen. She packed her seven versalia, put her initial into the belt and made herself on the way. When she reached the first hills of the Italic Mountains, she had a last view back on the skyline of her hometown Bookmarksgrove, the headline of Alphabet Village and the subline of her own road, the Line Lane. Pityful a rethoric question ran over her cheek, then she continued her way. On her way she met a copy.

Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth. Even the all-powerful Pointing has no control about the blind texts it is an almost unorthographic life One day however a small line of blind text by the name of Lorem Ipsum decided to leave for the far World of Grammar. The Big Oxmox advised her not to do so, because there were thousands of bad Commas, wild Question Marks and devious Semikoli, but the Little Blind Text didn’t listen. She packed her seven versalia, put her initial into the belt and made herself on the way. l using her.Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.

A New Beginning Awaits

By | Business | No Comments

Even the all-powerful Pointing has no control over the situation.

Even the all-powerful Pointing has no control about the blind texts it is an almost unorthographic life One day however a small line of blind text by the name of Lorem Ipsum decided to leave for the far World of Grammar. The Big Oxmox advised her not to do so, because there were thousands of bad Commas, wild Question Marks and devious Semikoli, but the Little Blind Text didn’t listen.

She packed her seven versalia, put her initial into the belt and made herself on the way. l using her.Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.

S eparated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth. Even the all-powerful Pointing has no control about the blind texts it is an almost unorthographic life One day however a small line of blind text by the name of Lorem Ipsum decided to leave for the far World of Grammar. The Big Oxmox advised her not to do so, because there were thousands of bad Commas, wild Question Marks and devious Semikoli, but the Little Blind Text didn’t listen. She packed her seven versalia, put her initial into the belt and made herself on the way.

l using her.Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.

Sentences fly into your mouth.

far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.

Her hometown Bookmarksgrove.

far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.

And if she hasn’t been rewritten, then they are still using her. Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

Blind Text

Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth. Even the all-powerful Pointing has no control about the blind texts it is an almost unorthographic life One day however a small line of blind text by the name of Lorem Ipsum decided to leave for the far World of Grammar. The Big Oxmox advised her not to do so, because there were thousands of bad Commas, wild Question Marks and devious Semikoli, but the Little Blind Text didn’t listen.

She packed her seven versalia, put her initial into the belt and made herself on the way. l using her.Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.

Basically Salient is beauitful from all around

By | Featured | One Comment

Even the all-powerful Pointing has no control over the situation.

far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.

And if she hasn’t been rewritten, then they are still using her. Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts.

Blind Text

Even the all-powerful Pointing has no control over the situation.

far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.

Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth. Even the all-powerful Pointing has no control about the blind texts it is an almost unorthographic life One day however a small line of blind text by the name of Lorem Ipsum decided to leave for the far World of Grammar. The Big Oxmox advised her not to do so, because there were thousands of bad Commas, wild Question Marks and devious Semikoli, but the Little Blind Text didn’t listen. She packed her seven versalia, put her initial into the belt and made herself on the way. l using her.Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.

Lahirnya idea buku “Buat Pahala Free Gaya Rasulullah”.

By | MGR Buat Pahala Free Sejarah Kelahiran Buku | No Comments


Buat Pahala FREE Gaya Rasulullah.
Dengan kehendak dan Izin Allah azza wa jalla buku yang tertangguh hampir 3 tahun telah terbit pada 141114. Judulnya Buat Pahala FREE Gaya Rasulullah. Sebelum kelahiran buku BPFGR ini terbit insan yang paling banyak bertanya adalah editor dan cik Puan Hajjah MGR. Soalan mereka bernada serupa “Bila Buku Nak siap!!!???. Tekanan saya dibuatnya. Tetapi kesemua tekanan itu saya serap dengan berazam untuk menulis dengan lebih baik daripada buku yang pertama.
Sejarah BPFGR.
Judul Buat Pahala FREE Gaya Rasulullah ini tercetus dari satu diskusi kami MGR dengan Saudara Editor Kanan PTS Tuan Syarafuddin. Kedatangan MGR ke PTS adalah untuk berdiskusi tentang halatuju dan Tajuk buku seterusnya selepas Motivasi Gaya Rasulullah.  Persoalan “What Next”? sering bermain dibenak akal MGR dan sering menganggu tidur pada waktu malam!!!. Maka keluarlah pelbagai idea tetapi kesemua adalah berlegar-legar pada susuk tubuh insan yang amat Mulia iaitu Muhammad bin Abdullah Rasul s.a.w. Idea yang disenaraikan adalah banyak dan mencurah-curah. Tiba-tiba masa sedang kami “brainstorming” pelbagai sudut dan topik yang bakal ditulis. MGR masih berpusing-pusing terfokus kepada pahala dan persoalan bagaimana untuk mengubah persepsi masyarakat dalam melihat pahala. MGR cuba memecahkan situasi dengan terarah kepada hadis-hadis rasul yang memberi panduan agar “tunjukkan jalan kebaikan maka kamu mendapat pahala yang sama” dan kaitannya dengan konsep MLM dan sebagainya. Tiba-tiba Kata Tuan Editor : oh if macam tu why not if kita kata “Buat Pahala free something like that…? Allah…balas MGR. if macam tu kita buat tajuk “Buat Pahala Free Gaya Rasulullah…!!!setujuuuuuu…
                                                                Kredit Foto
Mula Menulis.
Menulis dan terus menulis. Tetapi Allah menguji MGR dengan jadual tanggungjawap yang begitu menyesakkan sehingga buku ini tertangguh sekian lama tanpa ada penambahan!Bahkan kebanyakan idea yang telah ditulis dipadam, di edit berkali-kali tanpa ada jalan keluar. Tetapi hari demi hari yang berlalu MGR merasakan tiada sudahnya jika rumah yang telah bermula pembinaannya tidak sepatutnya dibiarkan terbengkalai. Bahkan terbengkalai ini satu pembaziran yang dibenci dalam agama. Akhirnya Alhamdulillah akhirnya pada 21082014 Deraf yang siap telah dihantar kepada Pengurus Penerbitan di PTS Milennia iaitu Tuan Mohd Ikram Mohamad Nor Wazir. 
                                                                               Kredit Foto  
Pasca Percetakan
Setelah BPFGR terbit dan dipasarkan pada 14112014 bersamaan hari Jumaat. Soalan –soalan yang muncul pula adalah berbeza. Ramai yang bertanyakan apa itu pahala Free?, Bukankah pahala tu milik Allah?. MGR hanya tersenyum sambal berkata : Silakan saudara membaca dengan teliti buku tersebut dan majukan soalan kepada MGR sekiranya ada keraguan. Pintu berkongsi, berdialog senantiasa dibuka insaya Allah. Ini kerana kita semua mahukan Pahala Free BUKAN Dosa free.
Salam Hormat
Dr.Hj.Mohd Khairul Nizam Zainan Nazri MGR.1436H

ANTARA TEGURAN WARDINA DAN “TINDAKBALAS DUA DATO”

By | MGR, Umum | No Comments
Wa Allah a’lam tulisan ini hanya sekadar cetusaan dari MGR untuk menilai dan sekadar memberikan buah pandangan untuk kita sebagai umat Islam memposisikan diri diantara kehendak al-Quran dan Sunnah terhadap sesuatu isu. Ini hanyalah tulisan santai untuk kita sama-sama merehatkan minda. Maaf sekiranya tidak ilmiah.

MGR selalu menjadikan “satu soalan keramat”  yang akan berlegar di benak sanubari apabila ada satu isu yang berlegar ditengah-tengah masyarakat. Sama ada ia bersifat politik, agama, sosial, hiburan dan sebagainya.

Persoalan itu adalah : “JIKA RASULULLAH ADA DISANA APAKAH REAKSI BAGINDA???

Allah.. MGR amat berharap agar para pembaca yang budiman jugak akan bertanya soalan yang sama. Coretan ringkas ini bukanlah untuk menilai apa yang ada didalam hati yang menegur atau yang ditegur. Tetapi ia adalah sekadar untuk kita sama-sama menjadikan isu ini sebagai sesuatu yang boleh dipelajari dan meningkatkan rasa tanggungjawap kepada Agama. Kita mahu  menjadi umat Nabi s.a.w yang melakukan sesuatu bukan kerana ada “udang disebalik mee” atau ada kepentingan peribadi tetapi lebih kepada “ta’awanu ala al-Birri”(bertolong bantu dalam mempromosikan kebaikan).

JAWAPAN…

 “JIKA RASULULLAH ADA DISANA APAKAH REAKSI BAGINDA??? Jawapan-jawapan untuk setiap isu itu kadangkala tidak dapat dipastikan sama ada ia adalah tanggapan atau pasti. Setiap jawapan tersebut perlu diperhalusi dan diteliti sebaik mungkin berteraskan “Iqamatul Hujjah” (berpijak diatas dalil). Jika ada nasnya maka legalah rasa hati, jika tiada, maka lidah dan jari perlu berhati-hati.

Firman Allah:

“Dan janganlah kamu menurut sesuatu yang tiada dalam pengetahuan (ilmu). Sesungguhnya pendengaran, penglihatan, dan hati semuanya kelak pasti akan dimintai tanggung jawabnya” – (Isra’:36)

GANGSTER DAN FILEM.



                                                                       kredit foto

Kebanjiran filem baik dari Barat mahupun Timur yang memiliki rentak gaya penceritaan diatas nama “Aksi” dengan menampilkan aksi gangster adalah amat mencemaskan. Sekalipun babak-babak tersebut telah melepasi saringan penapisan Filem. Apakah tidak cemas ini kerana setiap kali babak-babak gangster itu ditonton, pasti sahaja anak kecil berusia empat tahun akan meniru aksi tersebut!!! Pasti saja adik dan abang akan bergusti diatas katil sebelum tidur!!!. Untuk menafikan ia tiada kesan dan tanpa kajian mungkin boleh dipertikaikan. Tetapi sekadar menamakan beberapa ulasan yang dapat ditemui dialam siber secara mudah terdapat beberapa tulisan yang menarik untuk kita renungkan yang ditulis oleh mereka yang prihatin.


Diataranya web Cigku Azleeen.com, menyatakan:

Anyway, melalui pencarian saya di internet saya mendapati bahawa American Academy Of Pediatrics (Pediatriks ini adalah pakar kanak-kanak, rasanyalah..) menyarankan bahawa bayi dan kanak-kanak berusia 0 hingga 2 tahun tidak harus menonton TV sama sekali. Dan mereka yang berusia lebih dari 2 tahun hanya menonton antara 1 -2 jam sahaja rancangan TV yang berkualiti. 2 tahun pertama kehidupan kita ini adalah tempoh kritikal bagi perkembangan otak @ minda. Oleh itu, TV mahupun gajet-gajet elektronik lainnya boleh mengganggu proses eksplorasi, bermain dan berinteraksi dengan ibu bapa serta objek-objek lain yang meransang pembelajaran dan perkembangan fizikal dan sosial secara sihat.Apabila kanak-kanak semakin berusia (dewasa), masa menonton tv yang terlalu banyak akan menghalang mereka dari aktif secara fizikal (asyik duduk depan TV jer kan), membaca, buat kerja rumah, bermain dengan rakan sebaya dan juga meluangkan masa dengan keluarga.Secara purata, remaja Amerika telah menonton sekurang-kurangnya 200,000 babak ganas dan kejam melalui TV apabila mereka berumur 18 tahun. Bayangkan banyak mana tuh?Nah, jangan cakap itu di Amerika, kita di Malaysia ni lain. Jangan harap. Filem-filem dan drama Melayu sekrang ni pun banyak menayangkan aksi-aksi seram ganas dan kejam, sehingga naik mual saya nak tengok.Kekejaman dalam TV seringkali menuntut penonton untuk meniru aksinya. Walaupun kadang-kadang ada yang kata “Jangan tiru aksi ini di rumah”.. Hehehe.. Sudah resam manusia semakin dikata jangan, itulah yang hendak dilakukan.Kebanyakan aksi ganas dan kejam dalam TV ini pula dilakukan oleh hero-hero rancangan tersebut. Nah, bagaimanalah kanak-kanak tak terikut-ikut?Walaupun sebagai ibu bapa kita memberitahu anak-anak bahawa tidak baik untuk memukul orang lain, TV kata ianya OK untuk pukul, gigit, tendang jika kita adalah “geng baik”. Keadaan ini menimbulkan kekeliruan pada kanak-kanak.Dan lebih lebih lagi, dalam kebanyakan rancangan TV jarang ditunjukkan bahawa geng jahat ini menerima hukuman atau balasan atas kejahatan mereka.Bersikap kejam hanyalah satu dari kesan psikologi menonton TV terhadap kanak-kanak. Ada banyak lagi kesan lain yang akan saya bincangkan di lain hari…”

Ini hanya satu blog dan banyak lagi blog-blog lain yang menulis dengan nada risau berkenaan cerita “gangster”. Bahkan, Profesor Dr Hussain Habil Mohamad Pakar Psikologi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) turut menyatakan  “Pengamatan mendapati pengaruh filem atau drama ganas dipaparkan di televisyen turut menyumbang berlaku kes jenayah. Kesannya, “eksperimen dijalankan adalah dengan membalas terhadap rakan sekelas,”. Jelas filem-filem tersebut memberi faedah mungkin sekadar menghibur para penonton dewasa tetapi ia menjahanamkan penonton muda!!!



TEGURAN PRIHATIN VS TEGURAN BERKEPENTINGAN

MGR melihat teguran Puan Wardiana Safiyyah itu asasnya adalah kerisauan seorang ibu terhadap masa depan anak-anaknya. Pada hemat MGR kerisauan ini perlu ada pada ibu-ibu yang sayangkan iman dan akhlak pewaris zuriat masing-masing. Kita mungkin boleh berkata: kawallah anak semasa menonton TV!!! Ya mudah berkata tetapi berdasarkan pengalaman MGR dan teman-teman yang lain ia amat SUKAR…ye AMAT SUKAR…hanya pada Allah sahaja kita memohon agar kesukaran ini dipermudahkan. Perhatikan Hadis ini:

Dari Abu Hurairah R.A, sesungguhnya Rasulullah S.A.W telah bersabda, “Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia berkata baik atau diam, barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia memuliakan tetangga dan barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia memuliakan tetamunya.” – Sahih Bukhari 6018

PARA PEMBIKIN FILEM TAKUTLAH KEPADA ALLAH…

Sesiapa sahaja yang membuat pelaburan pasti mahukan keuntungan. Begitu jugalah para pembikin filem. MGR tidak menafikan fitrah mahukan untung, untung dan terus untung. Para pembikin filem barat tidak memiliki iman, tetapi kita memiliki Agama. Mana mungkin kita beragama melakukan dan berfikir seperti mereka yang tidak beragama???  Sesuatu yang perlu diingat apalah nilainya kita untung mungkin sejuta dua tetapi kita menyumbang sesuatu yang menjahanamkan anak-anak kecil yang mudah menyerap apa sahaja. Bahkan ia akan menjadi saham akhirat kita. Ada benarnya teori Albert Bandura (1925-?) (kadang-kadang kita lebih percaya teori Barat melebih Al-Quran dan Sunnah) dalam Modelling Theory: The Basis of Observational Learning “BoBo Doll Studies”.. kata Bandura “ Virtually every phenomenon that occurs by direct experience can occur vicariously as well – by observing other people and the consequences for them”. Ringkasnya teori ini telah memberi kesimpulan bahawa kanak-kanak akan terkesan dengan apa yang mereka lihat terutamanya Televisyen!!!. 

FILEM GANGSTER UNTUK PENGAJARAN?

                                                                 kredit foto


Meletakkan dan memperjuangkan filem ganster sebagai salah satu cara Dakwah adalah sama sekali tidak menepati kehendak al-Quran Dan Sunnah. Alasan filem tersebut untuk memberi tahu masyarakat jangan tiru, jangan buat, dan seribu jangan lagi adalah amat tersasar. Bahkan dihujung filem disertakan Dalil, Nas dan peringatan untuk para penonton supaya JANGAN TIRU AKSI INI DIRUMAH adalah tagline yang diimport dari barat!!! Ia adalah Talbis Iblis (Tipu Daya Iblis). Rasulullah di zaman Baginda membenteras segala keburukan yang bersifat awam. Dimana segala maksiat dikhalayak perlu dinyahkan. Ini kerana kesemua itu seumpama sekolah tidak rasmi dan wabak yang amat merbahaya kepada masyarakat. Daripada kita tidak tahu menjadi tahu. Oh macam ni caranya nak buli…? Ya inilah kesan langsung dari filem-filem gangster dan seumpamanya. Kesan dan iktibar ada tetapi mudarat dan keburukan jauh lebih dahsyat!!!

Logiknya kenapa amalan-amalan baik tidak di promosikan dan dijadikan teras untuk membuat filem? Filem-filem bergenre “ustaz” “alim” “agama” tidak salah. Tetapi olahan dan kebijaksanaan pengarah filem amat perlu untuk dilihat menarik dan berimpak. Bahkan penerbit filem akan mendapat dua keuntungan iaitu keuntungan Dunia berbentuk material dan keuntungan bekal akhirat yang abadi. Inilah yang Allah dan Rasul ajarkan. Segala perkara baik perlu dizahirkan contohnya solat berjamaah di masjid, melakukan kebaikan-kebaikan yang sifatnya berjamaah perlu dizahirkan bahkan disyiarkan. Bila amal-amal baik tersebar dikhalayak umum. InsyaAllah masyarakat tanpa mengira usia akan merasa malu untuk melakukan keburukan. Rasionalnya, bila filem dilancarkan dan dipertontonkan adalah baik maka khalayak pasti menerima impak kebaikannya. Alasan saya tidak ke masjid, tidak buat baik depan khalayak, kerana takut riak adalah amat tidak boleh diterima. Bahkan menyalahi ruh syarak.

Perhatikan hadis ini.

Daripada dari Abu Hurairah RA katanya, “Aku telah mendengar Rasulullah SAW katanya, “Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Setiap umatku akan dimaafkan melainkan orang-orang yang menunjuk-nunjuk perbuatan dosa (supaya diketahui oleh orang lain). Sesungguhnya antara perbuatan menunjuk-nunjuk itu ialah seseorang melakukan suatu perbuatan diwaktu malam kemudian berpagi-pagi dia bercerita sedangkan Allah telah menutupinya”, tiba-tiba dia berkata, “Wahai fulan, semalam aku telah melakukan begini dan begini”. Orang itu semalam-malaman telah ditutupi celanya oleh Allah, tetapi pagi-pagi dia membuka tutupan Allah ke atas dirinya.” Riwayat: Bukhari dan Muslim

Para pembikin filem pasti mengeluh, “habis tu, semua tak boleh, so nak buat filem apa?” Allah Akbar…banyak lagi filem yang baik telah menang pelbagai anugerah hebat. Lihat saja filem Children of Haven dan lain-lain. Ingatlah menghasilkan idea kreatif untuk menghasilkan sesuatu filem yang baik adalah dari Allah yang Maha Bijaksana. Fikirkan.. 
KEMBALI KEPADA ALLAH DAN RASUL.

Pada hemat MGR teguran Pn.Wardina itu perlu disambut dengan penuh rasa hormat dan syukur oleh masyarakat Mukmin dan termasuk para penerbit filem yang takutkan Allah. Semoga Allah memberikan ganjaran yang sebaiknya atas teguran tersebut. Bila beliau diangkat sebagai ikon salah sebuah syarikat susu dengan harapan pengaruhnya itu dapat membuatkan para pembeli tertambat. Maka kerisauan dan komen beliau tentang budaya samseng dikalangan pelajar-pelajar sekolah dan kaitannya dengan filem juga perlu kita fikirkan.  Bahkan ramai ibu bapa yang memiliki idea yang sama tetapi mereka bukan ikon, maka suara mereka sekadar meniti dibibir orang biasa yang tiada impaknya. MGR ingin mengajak para penerbit filem tanpa mengira apa jua status mereka untuk kembali kepada Allah dan Rasul.

Mulalah bertindak dan gunakanlah hasil rezeki filem anda sebelum ini untuk kebaikan umat. Kerana setiap sen dan keringat yang kita laburkan selama ini tidak menjadi beban kita diakhirat kelak. Segala usaha bukan pada jalan Allah dan Rasul pasti akan mengundang kekesalan pada hari yang tiada peluang untuk kembali bertaubat. Ingat berhijrahlah sepenuhnya bukan separu-separuh. Yakinlah segala amal buat kita diatas muka bumi Allah ini adalah pelaburan kita di negeri yang abadi. InsyaAllah apa yang kita harapkan adalah pelaburan PAHALA FREE dari Allah… Satu filem yang baik menepati kehendak Allah dan Rasul ditonton oleh ribuan manusia, bayangkan, berapa banyak pahala yang para pembikin Filem dapat di alam yang kekal abadi..
Salam Hormat

Dr.Hj.Mohd Khairul Nizam Zainan Nazri MGR. 1436H  

SEMINAR REMAJA MUSLIM USIM 2014

By | MGR, Umum | No Comments
Syabas dah tahniah kepada Para Pelajar Tahun 4 Fakulti Ekonomi dan Muamalat USIM diatas penganjuran “Seminar Remaja Muslim” sempena Konvensyen Keusahawanan Islam “ICEPS 10”. Syabas dan setinggi penghargaan patut diberikan kepada para peserta yang hadir. Kalian adalah terbaik!!!


KEHEBATAN BAGINDA NABI S.A.W

Kupasan berkenaan kehebatan Baginda Nabi s.a.w memang tiada noktahnya. Setiap kali MGR mengendalikan program atau bengkel pasti ada sahaja inspirasi dan maklumat-maklumat baru yang terbit dari benak pemikiran. Pakej Modul dan aktiviti yang dijalankan sepanjang hampir 2 jam memberikan ruang dan peluang untuk MGR berkongsi denyut nadi untuk membuatkan para peserta dapat merasakan keperluan mereka kepada Rasul s.a.w.  

Menjanakan maklumat-maklumat yang digarap dari pelbagai sumber bacaan ditambah  dengan pengalaman mengendalikan seminar dan bengkel adalah sesuatu yang sukar. Ini kerana “audience” yang pada mulanya dikatakan akan hadir menarik diri saat akhir. Maka “audience” yang ada perlu disantuni dengan sebaik mungkin. Ini kerana semua yang terlibat dari mula sehingga akhir telah mengifakkan masa yang amat berharga untuk tujuan mendapat input-input segar yang mampu di hadam dan dicernakan dalam hidup.

GOLONGAN SASAR “AD-HOC”

Membina  pakej bermodul untuk golongan sasar “ad-hoc” amat memeritkan. Ini kerana minda perlu dikerah memikirkan input dan aktiviti dalam masa yang amat singkat. Hanya cetusan idea dari Allah s.w.t yang Maha Bijaksana yang mampu memberi kekuatan. Alhamdulillah modul dan aktiviti dapat di sempurnakan sebaik mungkin. Alhamdulillah kelihatan para peserta hampir 99.9% memberikan respon yang amat mengujakan. Sampai bertemu lagi dan selamat beramal dan Selamat berusaha mencintai Rasul sepenuh hati.
   

Diantara Gambar-gambar sekitar Seminar yang dianjurkan:


Salam Hormat dari Motivasi Gaya Rasulullah (MGR)

Dr.Hj.Mohd Khairul Nizam Zainan Nazri.


Dahsyatnya Doa Isteri…

By | Umum | No Comments
Tiada Alasan Lagi Untuk Tidak Berdoa..
Buku ini adalah hasil nukilan Puan Hajjah Mardiana Mat Ishak dengan sedikit coretan dari Motivasi Gaya Rasulullah MGR. Nukilan ini adalah bersifat perkongsian untuk memotivasikan para isteri  menjadi insan yang selalu bergantung kepada Allah. Diantara caranya adalah dengan menjadi insan yang sentiasa berdoa. Ye berdoa. Doa adalah sesuatu yang amat menakjubkan. Ya amat menakjubkan. Para isteri selalu merungut tentang pelbagai isu rumahtangga. Banyak yang mereka ungkapkan tentang pelbagai perkara yang kadangkala amat mengusutkan jiwa dan perasaan. Jawapan kepada segala kekusutan ialah doa para Isteri itu DAHSYAT…Silakan menelusuri buku Dahsyatnya Doa Isteri untuk menjadikan ianya Dahsyat…
Tiada Alasan Lagi Untuk Tidak Berdoa..
Salam Hormat 
Dr.Hj.Mohd Khairul Nizam Zainan Nazri MGR

Remaja atau Masjid Hijrahlah…1436

By | MGR | 3 Comments


Remaja atau  Masjid Hijrahlah…1436 
 

Kredit Untuk Foto

 Remaja dan masjid adalah satu topik yang sangat menarik untuk dipublisitikan. Ini kerana gabungan dua perkataan “Remaja” dan “Masjid”dirasakan agak janggal dan mungkin juga dapat dikatakan seakan-akan tidak mempunyai titik pertemuan. MGR merasakan remaja dan masjid seakan-akan tidak mempunyai kaitan bahkan agak tidak keterlaluan jika saya katakan masjid yang ada pada hari ini  tidak mempunyai peranan didalam pembangunan remaja masa kini. 
 Kredit Untuk Foto
Hal ini dapat kita perhatikan dari watak-watak remaja yang ada di dalam tv, di institusi pengajian tinggi, sekolah dan mungkin didalam rumah kita. Peranan media massa, pengaruh sekitar dan budaya asing lebih berpengaruh didalam membangunkan serta melahirkan identiti remaja-remaja hari ini. Masjid hanya dilihat menjadi tempat untuk orang-orang yang telah bersara dan berumur menghabiskan masa dan sisa-sisa hidup. 

 Kredit Untuk Foto
Bahkan jika ada golongan muda yang melazimkan diri kemasjid dianggap sebagi sesuatu yang janggal. Seakan-akan masjid bukanlah tempat yang sesuai bagi golongan ini. Tempat yang paling sesuai untuk golongan remaja dibangunkan ialah diatas-atas motosikal, di konsert-konsert, pesta-pesta nyayian, kelab-kelab malam, pesta-pesta sukan dan pusat-pusat membeli belah. Ini kerana kelihatan masjid diprogramkan hanya untuk memenuhi kehendak golongan berusia dan gagal memenuhi kehendak golongan muda yang mahukan program yang lebih segar dan mampu memenuhi jiwa mereka. Persoalannya adakah program-program masjid hanya tertumpu kepada golongan dewasa dan berusia sahaja? Adakah masjid yang ada pada hari ini tidak mempunyai “aura tarikan” sebagaimana aura panggung wayang, aura stadium dan seribu satu tempat yang sering menjadi tempat golongan remaja berkumpul?   Membahaskan topik remaja dan masjid perlu lebih agresif dan kritis.  Perbincangan melibatkan remaja dan masjid perlu diwacanakan kerana manusia diperingkat remaja adalah tersangat penting kerana manusia diperingkat ini berada di ambang alam dewasa dan menghadapi banyak cabaran dari segi fizikal, emosi, mental dan sosial yang sangat kritikal. Persoalan  yang melibatkan aspek fizikal masjid seperti bentuk, saiz, warna dan sebagainya tidak menjadi topik yang perlu diangkat tetapi  manusia remaja yang mengimarahakan masjid amat perlu diangkat dan di wacanakan. Ini kerana manusialah yang akan membentuk suasana masjid yang akan membuatkan remaja jatuh hati dan terikat dengannya.

Bagaimanakah Rasul s.a.w menjadikan Masjid sebagai institusi yang membangunkan potensi remaja? 
Dizaman Rasul s.a.w golongan remaja tidak hanya dilibatkan dengan aktiviti-aktiviti ritual sahaja. Tetapi Rasul s.a.w menjana potensi mereka dengan menggunakan masjid untuk mereka mengembangkan bakat dan bersaing untuk sama menyumbang demi kebaikan umat. Ini dapat dilihat dimana Nabi membenarkan golongan remaja dan belia untuk menggunakan masjid untuk mendalami ilmu mempertahankan diri atau boleh kita fahami sebagai aktiviti berbentuk fizikal didalam masjid.

                                                                      Kredit Untuk Foto


 Disamping itu juga mereka juga dibenarkan oleh rasul untuk mempersembahkan acara berbentuk kesenian didalam masjid. Dimana Rasul s.a.w memberikan sokongannya dengan menghadirkan diri untuk menyaksikan bahkan Baginda Nabi s.a.w membawa isterinya A’isyah. Begitu juga Rasul s.a.w melibatkan golongan muda untuk turut serta didalam majlis-majlis yang bersifat formal bahkan Rasul meminta mereka untuk turut sama memberikan idea dan pandangan. Disamping itu juga Rasul yang sifatnya sebagai utusan Allah turut menjanjikan bagi golongan ini balasan ynag hebat iaitu dipayungi pada hari mahsyar. Iaitu pemuda yang hatinya tergantung dan terikat pada masjid. Cuba kita bayangkan bagaimanakah para remaja akan sentiasa terikat pada masjid sebagaimana mereka terikat pada padang bola sepak, pusat permainan video,dan sebagainya jika sekirannya institusi masjid hanya menyediakan produk-produk bagi golongan dewasa dan tua?

                                                                      
                                                               Kredit Untuk Foto

 Promosi besar-besaran tidak akan membuatkan pengguna tertarik jika sekiranya produk yang dihasilkan hanya sampai pada target yang tertentu sahaja. Ini kerana Rasul membuka ruang seluas-luasnya untuk remaja menggunakan masjid untuk mengembangkan bakat mereka disamping produknya sesuai dengan sifat remaja yang aktif dan sentiasa mengiginkan perkara-perkara baru. Bersambung…

Salam Hormat

Dr.Hj.Mohd Khairul Nizam Zainan Nazri MGR 1436

 




Hijrah dan Motivasi Gaya Rasulullah

By | Hadis dan Psikologi, MGR, SUNNAH, Umum | 3 Comments
Jemputan.

Menerima jemputan untuk mengisi ruang yang diberikan oleh ahli jawatankuasa masjid atau surau untuk mengisi slot ceramah Maal Hijrah bukanlah satu impian. Apatah lagi untuk mengambil ruang dan peluang bagi mendapatkan sumber pendapatan “extra”. Mohon Allah bantu.


Namun, Satu perkara yang sering berlegar dikepala apabila dijemput memberikan pengisian adalah, “sejauh manakah setiap butir perkataan yang keluar dari mulut dapat memberikan sentuhan impak” yang sedikit sebanyak memberi kesan kepada pendengar atau jamaah kariah yang telah memberikan masa dan umur mereka untuk mendengar “bebelan si ustaz” saban tahun dengan isu dan topik yang berulang-ulang.

Bahkan kadang-kadang jika tidak teliti, mungkin sahaja kisah-kisah atau maklumat yang tidak pasti riwayatnya menjadi maklumat yang keluar dari mulut si penceramah jemputan.


Hijrah dan Motivasi Gaya Rasulullah

Hijrah Rasulullah adalah sesuatu yang telah berlaku dan ianya tersimpan untuk dibaca dan dijadikan sebagai inspirasi untuk memotivasikan umat Islam. Hijrah adalah sesuatu yang amat hebat. Ia tidak sama sekali diajar dalam ajaran agama selain Islam. Umat Islam yang memahami falsafah dan hikmah disebalik Hijrah al-Rasul pasti menjadi insan yang amat produktif, inovatif, sensitif kepada persekitaran bahkan senantiasa berada di hadapan memimpin insan lain kearah kebaikan yang di ajar oleh baginda Nabi s.a.w.

Maha suci Allah yang merancang perjalanan hidup insan teragung iaitu Muhammad Rasulullah. Segala episod kehidupan Baginda adalah amat besar dan bernilai bagi mereka yang beriman untuk dijadikan pedoman. Amat rugilah mereka yang menjauhkan diri dari Baginda Nabi s.a.w.


Masjid, Surau VS Hijrah?

Pengisian seperti forum atau ceramah dengan membariskan agamawan selebriti menjadi trend utama bagi masjid atau surau yang “mampu”. Manakan tidak mereka akan menarik hampir 100% penduduk kariah!!!

Manakala agamawan yang tidak popular dijadikan “backup” jika agamawan selebriti menarik diri disaat-saat akhir. Kelihatan perkara ini tidak menunjukkan sebarang “penghijrahan” yang berlaku. 

Meraikan Maal Hijrah bukanlah sekadar meramaikan ahli kariah untuk menjadi lebih dekat kepada agamawan selebriti atau menikmati jamuan luar dari kebiasaan dihujung program. Tetapi sebaliknya, hijrah adalah ajaran agama yang memiliki impak!!!

Falsafah paling mudah adalah hijrah mengajar kita untuk membawa fizikal kita kearah perkara yang lebih baik.  Di dalam sunnah Baginda Nabi s.a.w kita dibenarkan untuk berpindah tempat duduk pada hari Jumaat apabila diri diselubungi rasa mengantuk dan tidak dapat fokus pada khutbah. Sabda Baginda s.a.w

إذا نعس أحدُكم فى المسجدِ يومَ الجمعةِ فليتحولْ من مَجْلِسِه ذلك

Apabila salah seorang dari kamu mengantuk di masjid, baiklah dia berpindah dari tempatnya ke tempat lain. (Tirmidhi, No.hadith : 526: Hasan Sahih)

(gambar hiasan)

Secara mudahnya berpindah-pindah itu adalah satu juzuk dari kefahaman hijrah. Memanglah berpindah tempat apabila rasa mengantuk ketika mendengar khutbah tidak dikira sebagai hijrah. Tetapi ia boleh di jadikan sebagai sesuatu yang dapat kita lakukan dalam memahami maksud hijrah secara mudah. Persoalannya, berapa ramaikah umat Islam yang telah termotivasi untuk berpindah tempat duduk ketika mengantuk mendengar khutbah, forum, kuliah dan majlis ilmu?

Masjid, Surau VS Aktiviti Hijrah Berimpak?

 Forum, ceramah, pertandingan azan adalah diantara pengisian biasa masjid dan surau masyarakat Melayu Nusantara. Bahkan masjid dan surau berlumba-lumba mendapatkan agamawan selebriti, takut terlepas dan dikatakan gagal dalam mentadbir. Ini semua adalah ketakutan yang tidak munasabah.

Masjid atau surau seharusnya berfikir dan berlumba-lumba untuk memberi pendekatan baharu dalam menjayakan sambutan Maal Hijrah. Forum berimpak perlu difikirkan, ceramah berimpak perlu difikirkan dan pengisian berimpak amat perlu dilaksanakan. Antaranya adalah memberikan anugerah-anugerah terpilih kepada ahli kariah. Seperti kanak-kanak istiqamah solat subuh dimasjid, remaja istiqamah menghadiri kuliah, pemuda terbaik saf hadapan dan sebagainya.

Gunakanlah duit yang disedekahkan oleh orang ramai untuk tujuan ini. Ini bagi memberikan saingan kepada anugerah-anugerah “mungkar” yang diberikan kepada pelaku-pelaku maksiat dikaca televisyen dan sebagainya. Mereka mendapat pelbagai anugerah diatas kemungkaran yang mereka lakukan! Tetapi para pelaku kebaikan di masjid atau surau hanya menunggu anugerah selepas kematian mereka?.

 “Alah ustaz.. janji Allah kan pasti…tunggulah anugerah di akhirat..”, ulas seorang jemaah masjid.

Motivasi Gaya Rasulullah amat tertarik dengan apa yang dilakukan oleh ahli kariah Surau As Salam Kota Damansara. Mereka telah memberikan anugerah kepada kanak-kanak yang istiqamah hadir berjemaah di surau! MasyaAllah.. Ini sesuatu yang amat menarik untuk dipromosikan dan dijadikan agenda Hijrah umat Islam. Bukankan hikmah Umar al-Khattab dalam memilih tarikh Hijrah sebagai kalendar rasmi umat Islam adalah untuk kita sentiasa menjadi muslim yang sentiasa menghayati falsafah Hijrah??? Fikir-fikirkan…


Kenangan bersama AJK Surau As-Salam Kota Damansara yang kreatif 🙂



Salam Hormat

Dr.Hj.Mohd Khairul Nizam Zainan Nazri MGR 1436H